زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

جوانمردی اصحاب کهف (قرآن)





براساس ظاهر آیات ، اصحاب کهف جوانانی بودند که به خدا ایمان آوردند و خداوند نيز بر هدايتشان افزود: «انَّهُم فِتيَةٌ ءامَنوا بِرَبّهِم وزِدنهُم هُدًی». «فتيه» جمع «فتا» به معنای جوان است.براساس برخی روايات، آنان سالمندانی با ایمان بودند و واژه «فتيه» کنايه از جوانمردی آنان است.


۱ - ایمان به پروردگار



اصحاب کهف، جوانمردانی مؤمن به پروردگار و بهره مند از هدایت الهی بودند همانطور که در قرآن می‌فرماید:
نحن نقص علیک نباهم بالحق انهم فتیة ءامنوا بربهم وزدنـهم هدی (ما خبرشان را بر تو درست‌ حكايت مى‌كنيم آنان جوانانى بودند كه به پروردگارشان ايمان آورده بودند و بر هدايتشان افزوديم). از امام صادق علیه‌السّلام روایت شده است: اصحاب کهف، سالمند بودند و خدا آنان را به سبب ایمانشان جوان (جوانمرد) نامید.

۱.۱ - دیدگاه علامه طباطبایی


این آیات داستان اصحاب کهف را ذکر مى کند که یکى از سه سؤ الى است که یهود به مشرکین یاد دادند تا از رسول خدا صلى اللّه علیه وآله وسلم بپرسند و بدین وسیله او را در دعوى نبوتش بیازمایند. و دو سؤ ال دیگر - به طورى که در روایات آمده - یکى داستان موسی و آن جوان همسفر اواست ، ودیگرى داستان ذی القرنین است . چیزى که هست در این آیات داستان کهف را مانند آن دوداستان دیگر طورى نقل نفرموده که صریح باشد در این که آن را از رسول خدا صلى اللّه علیه و آله وسلم پرسیده اند، همانطور که در آن دو دارد: ((یسالونک)) گو این که در آخر آیات مربوط به داستان کهف نیز چیزى که اشاره به این معنا داشته باشد هست ، و آن این است که مى‌فرماید: ((درباره هیچ چیز مگواین کار را فردا مى کنم مگر آنکه دنبالش بگویى ان شاء اللّه)) سیاق آیات سه گانه اى که داستان مزبور با آنها شروع شده اشعار به این دارد که قصه کهف قبلا به طور اجمال در بین مردم معروف بوده ، مخصوصا این اشعار در سیاق آیه ((ام حسبت ان اصحاب الکهف و الرقیم کانوا من آیاتنا عجبا)) بیشتر به چشم مى خورد، ومى فهماند که نزول این آیات براى تفصیل قضیه است که از جمله ((نحن نقص علیک نباهم بالحق ...)) شروع مى‌شود.

۲ - پانویس


 
۱. کهف/سوره۱۸، آیه۱۴    
۲. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص۳۷۲، « فتی».    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۳، ص۲۴۷.    
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۳، ص۲۸۳.    
۵. کهف/سوره۱۸، آیه۱۳.    
۶. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱۵، ص۸۶۱.    
۷. عروسی حویزی، عبدعلی بن جمعه، نورالثقلین، ج۳، ص۲۵۰.    
۸. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۳، ص۳۳۹.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۳، ص۴۵۲، برگرفته از مقاله «جوانمردی اصحاب کهف».    


رده‌های این صفحه : اصحاب کهف | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.